Leefstijlwijzer | Opleidingen

  /  Geen categorie   /  3 TIPS om met vertrouwen feedback te geven en ontvangen.

3 TIPS om met vertrouwen feedback te geven en ontvangen.

Feedback krijgen en geven is een belangrijke vaardigheid voor coaches. Het is een lastig onderdeel wat veel kan opleveren en kan losmaken. Zowel bij je coachee, als bij jezelf. In de opleiding voor leefstijlcoach besteden we hier veel aandacht aan. Want met alleen het goed opvolgen van de basisregels ben je er nog niet; je moet ook goed kunnen omgaan met de gevoelens die de feedback kan losmaken.
Een mening, waardering of een beoordeling geven of ontvangen kunnen erg onzeker maken. Je kan het ervaren als een oordeel over jou. En het kan veroorzaken dat je hard oordeelt over jezelf: over jouw inzet, kwaliteit of behaalde resultaat. De tips die we deze week geven kunnen helpen om feedback met (zelf)vertrouwen te ontvangen en te geven.


Tip 1. Train je in (zelf)compassie
Compassie of mededogen wordt ook wel omschreven als het vermogen ons betrokken te voelen bij pijn en lijden. (Zelf)compassie leert je dat wat er is, er mag zijn. Leuk of niet leuk. Geen drama maar aanschouwen. Compassie verbindt en laat je voelen wat er speelt. Hierdoor ben je betrokkener en bewuster bij wat er nu precies speelt. Compassie vraagt om moed en ruimhartigheid, zowel naar jezelf als naar anderen toe. Met de beoefening ontwikkel je een gezonde relatie met jezelf en meer empathie en openheid naar anderen toe. Zelfcompassie kan je trainen met bijvoorbeeld de oefening in zelfcompassie.

Tip 2. Wees een oen: open, eerlijk en nieuwsgierig.
Deze houding kan je veel kan opleveren. Mensen die open, eerlijke en nieuwsgierige vragen stellen komen sterk en betrouwbaar over. Je maakt zo een diepere connectie met mensen en je laat zien dat jij voldoende vertrouwen hebt, in jezelf maar ook in de ander. Dus vraag door en wees een “oen” want dat maakt je sterk en krachtig.

Tip 3. Vertrouw op de goede intenties van jezelf en van de ander.
Hoe snel heb jij in de gaten dat iemand onzeker, angstig of verdrietig is? Waarschijnlijk al binnen een paar zinnen. Dat opmerken is op zich niet vervelend. Dat wordt het pas als iemand het gevoel probeert te verbergen. Met het verbergen verbreekt iemand namelijk de connectie en dat maakt de situatie pijnlijk. Je zegt er indirect mee dat je de znder jouw gevoelens niet toe vertrouwd. Als coach wil je het vertrouwen en de connectie juist graag behouden. Iedereen is wel eens onzeker, angstig, verdrietig of gekwetst dus wat let je om het gewoon uit te spreken? Je laat ermee zien dat jij vertrouwen genoeg hebt om jezelf te laten zien en dat het niet erg is om je gevoelens te tonen. Hoe relaxter jij kan omgaan met je gevoelens, hoe meer vertrouwen je daarmee opbouwt.
Een oefening om je gevoelens te omarmen.