Leefstijlwijzer | Opleidingen

  /  Geen categorie   /  Gezondheidsraad komt met nieuwe richtlijn gezond gebit

Gezondheidsraad komt met nieuwe richtlijn gezond gebit

Zuivel met toegevoegd fosfor heeft een goede beschermende werking op het gebit. Geen overbodige luxe in een maatschappij waar tandcariës en -erosie nog steeds een groot probleem zijn. De gezondheidsraad past hierop de richtlijnen aan.

Fosfor kleurt zuivel

De voornaamste bouwstenen van het gebit zijn calcium en fosfor. Fosfor vormt in het lichaam apatiet een hoofdbestanddeel van het harde tandweefsel dat zich onder het tandglazuur bevindt. Apatiet is weliswaar hard, maar kwetsbaar. Door de inwerking van fosfor zal apatiet in het gebit nog sterker verharden, met minder cariës of erosie als gevolg. In een nieuwe generatie zuivel is fosfor toegevoegd. De natuurlijke kleur van fosfor is blauw. Vandaar dat deze melksoort blauw kleurt. Het nieuwste advies voor een gezond gebit luidt om, naast de normale richtlijnen rondom mondhygiëne, 1 glas blauwe melk per dag te drinken. Deze richtlijn geldt vanaf 1 april 2022 voor kinderen tot 8 jaar