Leefstijlwijzer | Opleidingen

  /  Geen categorie   /  Snelcursus provocatief coachen

Snelcursus provocatief coachen


Maak je wel eens grapjes om wat je van je coachee hoort? Humor werkt relativerend en bevrijdend. ‘De lach’ wordt ingezet als middel om de problemathiek eens op verfrissende wijze te benaderen. De coach houdt, met gevoel voor drama, de cliënt een spiegel voor. Want vanuit de positieve psychologie weten we dat humor en lachen mensen veerkrachtiger maakt en uit de slachtofferrol houdt. Lachen om ongemakkelijke situaties brengt de broodnodige lucht die ervoor zorgt dat je weer kunt ademhalen. In een oprechte lach om jezelf zit acceptatie. Het betekent dat je weet dat het leven niet perfect is, dat jij niet perfect bent. En dat dat niet erg is. Het tempert de verwachtingen die je van jezelf en van de ander hebt. In een aantal blogs (waarvan deze de eerste is) neem ik je stap voor stap mee op weg naar een meer provocatieve manier van coachen.

Waarom provocatief coachen?

Om een situatie of gebeurtenis lachen helpt om het in het juiste perspectief te zetten inplaats van jezelf kwalijk te nemen om wat er had móeten gebeuren. Het helpt om vervolgens weer de schouders er weer onder te zetten en door te gaan. Het is een hele gezonde en snelle manier om met stress om te gaan. Want in plaats van de gedachten: ‘Zie je nu wel, ik kan er niets van”, accepteer je veel beter en sneller dat tegenslag er nu eenmaal bij hoort in het leven. Als je lacht worden er drie hormonen aangemaakt: endorfine, serotonine en dopamine. Zij zorgen ervoor dat je lekker in je vel zit en dat je je prettig en ontspannen voelt. Het helpt je om ontspannen te coachen en het geeft je coachee ruimte om goed met zijn fouten en zwakere punten om te gaan.

Met een provocatieve spiegel help je je coachee om eens flink om zichzelf en de situatie te lachen. Stel; je coachee, die vertelt over zijn drankgebruik, gooit per ongeluk zijn koffie om. Dat kan ongemakkelijk voelen maar als jij in lachen uitbarst en roept dat jij je eerste wijntje nog niet achter je kiezen hebt, kan jouw coachee opgelucht meelachten. 

Om jezelf lachen betekent dat je jezelf durft te laten zien. Stel, je bent dyslectisch. Is het dan niet bevrijdend en fijn om de volgende grap in je kantoortje te hangen?

Humor en provocaties helpen ook om kleine conflictjes of ongemakkelijke situaties oplossen. Een grapje maken ten koste van jezelf haalt de aandacht van het spanningsveld, kan de sfeer kalmeren en iedereen doen ontspannen. Het kan helpen om die dingen te zeggen die moeilijk uitgelegd zouden kunnen worden zonder iemand te kwetsen. Misschien heb je het wel eens meegemaakt. Je hebt ruzie, maar moet per ongeluk lachen om iets. Hierdoor is het patroon doorbroken en zie je in dat je toch een leuke klik hebt met de ander. Je realiseert je dat de band die jullie samen hebben veel meer waard is dan de aanleiding voor het conflict.

Stap 0. De basishouding

Ontwikkel in je zelf eerst die bijzondere basishouding bestaande uit warm contact, humor en uitdaging. Als één van de drie ontbreekt, dan is het geen provocatieve coaching. Ga eerst eens na welke je al makkelijk afgaat en welke je eventueel nog verder kunt ontwikkelen of oproepen bij jezelf. En heb je ook al genoeg vertrouwen in de (veer)kracht en innerlijke wijsheid van je coachee? Dat helpt!

In het vervolg op deze blog meer van deze cursus.