Leefstijlwijzer | Opleidingen

  /  Geen categorie   /  Oefening in het omarmen van je gevoel.

Oefening in het omarmen van je gevoel.

Deel je emoties

Er is moed voor nodig om emoties te delen. Je laat hiermee oncomfortabele gevoelens toe. Je krijgt ervoor terug dat je erkent dat deze gevoelens erbij horen en dat ze er niet voor iets zijn. Oncomfortabele gevoelens wijzen je er namelijk op dat er iets aan de hand is; je hebt iets te leren. Net als het gespannen gevoel dat je krijgt als je iets moeilijks moet doen zeggen ze je goed stil te staan bij wat je moet doen om een lastige taak goed uit te voeren. Met deze mooie oefening leer je om emoties te accepteren en te zien als een prachtig systeem dat je alert maakt op leermomenten.

1. Accepteer je gevoelens.

We zijn geneigd om een vervelend gevoel snel te willen oplossen door afleiding te zoeken of de aanleiding ervan weg te halen of te negeren. We drukken ze weg of verdoven ze, zodat we ze niet hoeven voelen. Maar het bewust ervaren van deze gevoelens levert veel meer op. Toen mijn man overleed was ik de eerste maanden hard bezig om al mijn energie te zetten op het niet voelen van mijn pijn. Ik deed er alles aan om maar niet te voelen. ik plande mijn dag zo in dat ik alleen maar aan het werk of aan het sporten was. Toen ik daarmee stopte en mijn pijn toeliet voelde dit als een opluchting; het verdriet mocht er zijn. Ik ervaarde dat ik de pijn gewoon kon hebben en dat het helemaal niet zo vernietigend was als ik van te voren vreesde. Ik dacht dat de pijn me zou verzwelgen en dat ik niets meer zou kunnen doen als ik het toe zou laten. De pijn kwam ik golven maar verliet mijn lijf ook weer. De pijn komt op momenten dat ik mijn man mis. Ik weet nu dat het me wijst op iets wat ik moet doen: ik moet een andere invulling gaan geven aan datgene wat ik mis en wat mijn man voorheen invulde. Het accepteren van je nare gevoelens kost moed maar helpt je verder om je taken onder ogen te zien en goed te kunne uitvoeren.

2. Neem waar wat er is zonder oordeel

Stop met denken over het verleden of de toekomst maar concentreer je op wat er gebuurt in je lijf. Voorkom je dat je wordt meegesleurd in de gedachten stroom die zich in je hoofd manifesteert. Voel wat de emotie in je lichaam doet. Waar zit je ademhaling? Hoe gespannen is je lijf? Leg je focus volledig op je lichaam. Neem gedachten waar maar oordeel niet en ga er niet in mee. Laat ze voor wat ze zijn. Zeg tegen jezelf dat het gevoel er mag zijn en je niet bang te zijn voor het gevoel. Weet dat het niet meer is dan een energie die komt en weer gaat. Durf erop te vertrouwen dat de nare emotie, wanneer je toestaat dat het er mag zijn en het niet langer wegstopt, ook weer zal verdwijnen. Het niet voelen ervan zal alleen maar veroorzaken dat het zich vastzet in je lijf en klachten veroorzaakt of op een onverwachts moment tot ontploffing komt.

4. Benoem je gevoel

Benoem wat het gevoel met je doet en dus niet wat je van de situatie, van de ander of van jezelf vindt. Bijvoorbeeld: ik voel me onveilig en machteloos in deze situatie. Het draait bijna altijd om een behoefte die je hebt en die je niet zelf kan invullen of waarover je onzeker bent dat je ze kan invullen. Zo voelde ik me heel kwetsbaar en onzeker na de dood van mijn partner. Ik kwam erachter dat ik mezelf iets te geven had: veiligheid en bescherming. Ik had dit gevoel vroeger al eerder eens ervaren; als kind toen er niet goed voor mij gezorgd werd. Mijn man had hier een taak in overgenomen en ik weet nu dat ik dit zelf ook zelf kan. Dat maakt me veel minder onzeker en sterker. Een bewustwording op wat je nodig hebt aan behoeftes maakt dat je oude pijnen kan helen. Je zult steeds meer balans in je leven gaan ervaren.