Geheel online te volgen.
Geen examen.
Deze studie kan je tot twee jaar na inschrijving afronden.
Om langer te leven en om chronische ziekten en beperkingen zo lang mogelijk uit te stellen, is een gezonde leefstijl belangrijk. Dit advies geldt natuurlijk voor iedereen maar in het bijzonder voor ouderen. Want hoe ouder we worden, hoe groter de kans op ziekten en beperkingen. Hoe het verouderingsproces verloopt is voor iedereen weer anders; ouderen zijn een hele diverse groep mensen. Er zijn aan ouderen algemene voedingsrichtlijnen te geven, maar er kunnen ook aanvullende specifiekere adviezen nodig zijn. Aanvullende voedingsadviezen zijn bijvoorbeeld nodig als iemand last heeft van een ziekte, beperking of verminderde eetlust. Overgewicht en ondervoeding kunnen een probleem zijn voor ouderen. Deze cursus gaat in op specifieke adviezen en moeilijkheden bij de voeding van ouderen.
Het aantal ouderen zal de komende decennia sterk blijven toenemen. Volgens het CBS zal het aantal 65-plussers toenemen van 2,5 miljoen in 2009 tot 4,7 miljoen in 2041. In 2050 is naar schatting 25% van de bevolking 65 jaar en ouder. Meer dan 90% van de 65-plussers woont zelfstandig. De helft hiervan leeft met één of meer chronische ziekten. Coronaire hartziekte, beroerte, artrose en diabetes type 2 veroorzaken het grootste verlies aan gezonde levensjaren. Hierbij is gezonde voeding belangrijk. De kennis die je uit deze cursus opdoet helpt je om voedingsrichtlijnen te adviseren die een gezonde leefstijl bevorderen. De cursus is relevant voor gewichtsconsulenten, mantelzorgers, familie en voor alle zorgverleners die met ouderen te maken hebben.
Centrale doelstelling
Opdrachten
In de cursus wordt gewerkt met vragen en casussen die je online beantwoord. Je volgt deze cursus geheel zelfstandig en in je eigen tempo.
Cursusinhoud
Inhoud: | Leerdoelen |
Module 1: – Algemene voedingsleer – Richtlijnen Schijf van Vijf – Richtlijnen voeding senioren – Richtlijnen vitaminesuppletie senioren |
Je doet kennis op over de voedingsstoffen en hun werking in het lichaam. Je doet kennis op over het voorlichtingsmodel: de Schijf van Vijf. Je kent de richtlijnen voor gezonde voeding bij ouderen. |
Module 2: Relatie voeding en gezondheid bij – senioren – Osteoporose – Diabetes – Hart en vaatziekten – Kanker – Maag en darm problemen |
Je hebt kennis op over de rol van voeding op de gezondheid specifiek voor senioren. Je hebt kennis over veel voorkomende ziektebeelden bij senioren en weet welke rol voeding bij deze ziekten spelen |
Module 3: – Specifieke voedingsadviezen en voedingssuppletie bij ouderen – Kauw- en slikproblemen bij ouderen – Uitdroging bij ouderen – Voedingsproblemen bij dementie – Voedselveiligheid en voedselinfecties |
Je hebt kennis over specifieke voedingsadviezen en voedingssuppletie voor senioren. Je hebt kennis over kauwproblemen bij senioren. Je hebt kennis over slikproblemen bij senioren. je hebt kennis over de preventie van uitdroging van senioren. Je hebt kennis over veel voorkomende voedingsproblemen bij senioren. |
Module 4: Overgewicht en ondervoeding bij ouderen. – Wat is ondervoeding en hoe vaak komt het voor? – Hoe is ondervoeding te herkennen? – Wat kan je doen om ondervoeding tegen te gaan of te voorkomen? |
Je weet wat ondervoeding bij senioren inhoudt en hoe vaak het voorkomt. Je weet hoe je ondervoeding kunt herkennen. Je weet ondervoeding tegen te gaan en te voorkomen. Je kent de problemen van overgewicht bij senioren Je weet hoe je overgewicht bij senioren kunt voorkomen. Je kent de risico’s van afvallen bij senioren. Je kunt een traject bij het afvallen begeleiden en coachen. |
Praktische informatie
Soort opleiding | Online thuisstudie |
Omvang | Lesboek met digitale leeromgeving. Vragen en casussen |
Studieduur | In eigen tempo |
Lesgeld | Tijdelijk 2 x € 75,- ( |
Inschrijfgeld | Geen |
Lesniveau | MBO |
Examen | Geen examen |
Diploma | Erkend certificaat |
Erkenning en studiepunten | BGN. 60 studiepunten |
Inschrijven cursus Ouderen & voeding
LET OP: Bij ‘Ik schrijf me in voor de specialisatie’ kies je voor Ouderen en voeding