Online cursus senioren en voeding

  /  Online cursus senioren en voeding

Gezonde voeding voor ouderen.

Bij senioren verandert er veel op lichamelijk gebied;. het verouderingsproces trekt onomkeerbaar zijn wissel en heeft grote invloed op o.a. het bewegingsapparaat en de stofwisseling. De kans op ziektes en gebreken neemt aanzienlijk toe. Deze veranderingen hebben vervolgens weer grote invloed op de voedingsbehoefte van de ouderen. Aanpassingen op de soms jarenlange gewoontes zijn nodig.  Slikklachten, een verminderde smaak of reuk (bijvoorbeeld door medicijnen) kunnen eveneens een rol gaan spelen op de eet- en drinkgewoontes van ouderen. 

Met deze veranderingen in het achterhoofd is het niet verwonderlijk dat voeding een groot issue voor ouderen is en dat leefstijl-interventies van levensbelang zijn. Want voedingsproblemen bij ouderen kunnen ernstige gevolgen hebben. Het is van groot belang om eventuele veranderingen in de voedingsbehoefte en toestand van de cliënt op tijd te signaleren en de juiste interventies in te zetten.

Actuele studie

Gezonde voeding voor ouderen is niet alleen een noodzakelijk onderwerp, het is ook zeer actueel. Nederland telt begin 2017 4,1 miljoen 55-plussers. Dit aantal zal de komende jaren snel stijgen. In 2040 leven er 4.7 miljoen 65-plussers in Nederland (26% van de totale bevolking), waaronder 2 miljoen 80-plussers (CBS). 

Deze groep mensen is enorm gebaat bij een goede gezondheid. Mensen moeten langer doorwerken, willen zelfstandig blijven leven en zo fit en gezond mogelijk blijven. Gezond eten en voldoende bewegen helpen hierbij. Een gezonde leefstijl zorgt er voor dat ouderen beter in hun vel zitten. Niet alleen lichamelijk maar zeker óók geestelijk.

Leerdoelen

Na deze bijscholing ken je het belang van gezonde voeding voor ouderen en herken je diverse voedingsproblemen bij ouderen. De adviseert hierop en leert welke aandachtspunten daarbij gelden en welke voedingsinterventies mogelijk zijn. Je leert welke veelvoorkomende gezondheidsproblemen een rol spelen in het leven van ouderen en welke rol voeding hierin speelt.

Inhoud

De cursus begint met algemene basisinformatie over de voedingsnormen, de Schijf van Vijf en de relatie tussen gezondheid en voedingsstoffen. Want als je weet wat een goed voedingspatroon inhoudt en wat deze voor de gezondheid kan betekenen, zal je ouderen heel bewust adviseren in de keuzes die er op dit gebied zijn. 

Daarna word de relatie tussen gezondheidsproblemen bij ouderen en voeding behandeld.  De volgende onderwerpen komen hierbij bod:

  1. Lichamelijke veranderingen bij het ouder worden
  2. Ouderdomsziekten en de voedingsadviezen die hierbij gegeven kunnen worden
  3. Veranderingen in het eetgedrag en specifieke aandachtspunten bij de voeding van ouderen
  4. De meest voorkomende voedingsproblemen (zoals slik- en kauwproblemen en verminderde eetlust) 
  5. Ondervoeding en uitdroging
  6. Voedselveiligheid

Van elk issue worden oorzaken, gevolgen en aandachtspunten toegelicht en wordt de rol van de professional met de mogelijke interventies uitgebreid besproken. De begeleiding van de oudere naar een gezond(ere) leefstijl staat daarbij telkens centraal.

Daarom kies je voor de cursus Voeding voor ouderen (BGN)

  • Getoetst én erkend door de Beroepsvereniging Gewichtsconsulenten Nederland (BGN).
  • Met het doorlopen van de cursus verkrijg je 15 door de BGN erkende studiepunten

Duur opleiding/studiebelastingAfstandsonderwijs 96 uur. 
Wat is de duur van de opleiding16 weken
Online cursusMet gratis lesboek en casussen
Wat zijn de kosten?€200,00 Tijdelijk 2x€ 75,00
Wat zijn de kosten totaal? Tijdelijk 2xc 75,00 =€150,00
Vooropleiding
Examen
Geen
Geen

BGN