Wil je kinderen gezonder laten eten? Onderschat de voorbeeld functie niet!

Gedrag wordt aan kinderen voorgeleefd. Door de voorbeelden die ze elke dag van hun ouders krijgen tot de normen en waarden van vrienden. Van welke producten aangeprezen worden in reclames tot het aanbod in de schoolkantine. Als kinderen opgroeien in een ongezonde omgeving en met een ongezonde leefstijl, wordt dit ook hun maatstaf die bepalend is voor het gedrag dat ze volgen.

In een omgeving waar kinderen elke dag meemaken hoe volwassenen gezonde keuzes maken in voeding en beweging zullen kinderen dit gedrag vanzelfsprekender aannemen en kopiëren dan in een omgeving waar dit niet het geval is. Een gezonde leefstijl, waarin positieve aandacht is voor voeding, beweging, ontspanning en genieten, zou hierom een vanzelfsprekende houding moeten zijn van alle opvoeders uit de omgeving van het kind.

Maar… we hoeven maar eventjes goed om ons heen te kijken (of de hand in eigen boezem te steken) om te zien dat het goede voorbeeld vaak ver te zoeken is; we gaan massaal met de auto naar het werk of naar school, we eten liever gemakkelijk dan vers en de voorraad kast ligt veelal vol met snacks. Nog veel ouders, opvoeders, familie, sporttrainers en andere rolmodellen van kinderen geven de boodschap af dat gezond eten en bewegen een kwestie van afzien is en dat het veel plezieriger is om alles, overal en altijd te kunnen eten en te drinken…

Ook de samenleving werkt lang niet altijd mee. Doormiddel van merchandising worden stripfiguren en helden betrokken door reclame te maken voor ongezonde producten als schoolkoekjes, chips, snoepjes, drinkpakjes en ijsjes. Met slogans als : “I’m lovin’ it”, wordt het negatieve imago van ongezond eten verbloemd door er een positieve eigenschap aan toe te voegen. Kinderen vaten deze boodschap als een zeker mate van goedkeuring op; het is weliswaar niet goed voor de gezondheid maar….whow cares?

Een opvoeder maakt geen indruk als hij het belang van een gezonde leefstijl wil benadrukken terwijl hij ondertussen zelf nauwelijks groenten eet, veel overgewicht heeft of veel te weinig beweegt. Een sterker wordend geluid vanuit de samenleving is om de leefomgeving voor kinderen ‘gezonder’ te maken. Het besef dat we hier gezamenlijk verantwoording in hebben is misschien een eerst stap hierin.