Regelmatig hoor ik (docent bij leefstijlwijzer Opleidingen) de volgende vragen : “Kloppen mijn adviezen wel ? Mijn client volgt trouw al mijn adviezen op maar valt (niet) meer af. Wat moet ik nu? Doe ik iets fout? Moet ik het aantal kcal. per dag aanpassen? Heb ik fouten gemaakt?”

Deze vragen komen veelal voort uit onzekerheid. Want het is niet gemakkelijk als je merkt dat jouw advies niet het gewenste effect hebben en blijkt dat het gewicht van je client hetzelfde blijft of zelfs aankomt. Wat zijn de mogelijke oorzaken hiervan? Wat kan er aan de hand zijn? In deze blog ga ik in op een aantal mogelijke factoren die van invloed kunnen zijn op het probleem.

Je client rapporteert onder.

Onderrapportage is het opgeven van een te lage voedselconsumptie. Onderrapportage kan zich voordoen ten aanzien van de rapportage in het eetdagboek maar kan ook de gebruikelijke eetgewoontes aangaan. Als het om voedselconsumptie gaat vinden mensen het lastig om zich als nauwkeurige boekhouders te gedragen. De onnauwkeurigheid gebeurd niet bewust of uit onwil maar heeft veelal te maken met inschattingsfouten, impulsief eten en drinken en onvoldoende erkenning van de belangrijkheid. Ook haast (geen tijd om alles bij te houden), bagatelliseren (dat ene dropje maakt het verschil niet uit) of vergeetachtigheid spelen in meer of minder mate een rol. Soms is schaamte of ontkenning over het eigen eetgedrag de reden. Sommige onderzoekers spreken zelfs over een verschil van een onderrapportage van 2000kcal per dag. Met kennis over onderrapportage kan je je beter voorstellen dat je client geen gewicht verliest terwijl hij/zij op papier alles toch goed lijkt te doen en van goede trouw is.

Onderrapportage kan voor verwarring, onzekerheid en twijfel in de begeleiding veroorzaken en je volledig op het verkeerde been zetten. Het gebeurd vaak onbewust en zonder kwade bedoelingen. Wees je goed bewust van de mogelijkheid van onderrapportage hoe verstandig en verantwoord je client ook op je mag overkomen.

2. Je client heeft last van belemmerende overtuigingen en aannames.

Belemmerende overtuigingen en aannames kunnen de voortgang in het traject behoorlijk in de weg zitten. Ze kunnen ervoor zorgen dat je client geen vertrouwen heeft in jouw manier van begeleiden en onbewust de stappen in het begeleidingsplan tegenhoudt of zelfs saboteert. je client wil daarmee (onbewust) bewijzen/aantonen dat hij/zij een uitzondering op de regel is en verzint zo een uitweg. Voorbeelden van belemmerende overtuigingen en aannames zijn:

” Ik heb een langzaam werkend metabolisme”

” Ik val echt niet af doormiddel van een normaal, gezond eetpatroon”

” Ik heb een bepaalde afwijking/problematiek waardoor ik niet op de normale manier kan afvallen”

Als beginnende gewichtsconsulent of leefstijlcoach kun je hierdoor flink gaan twijfelen aan wat je hebt geleerd. Want je client probeert jou ervan te overtuigen van zijn gelijk door de werkelijkheid verkeerd voor te spiegelen. Niet uit kwade opzet trouwens maar omdat de belemmerende overtuiging hem meer voordeel oplevert of omdat het gemakkelijker is dan de waarheid onder ogen zien.

In onderstaand filmpje zie je een voorbeeld van belemmerende overtuigingen. Ook zie je voorbeelden van onderrapportage .

Meer factoren van invloed op het al dan niet slagen van jouw begeleiding lees je in mijn volgende blog.