kokende kinderenNee, sla groeit niet in reepjes!

Koken is een behoorlijke klus. Veelal geen geliefde klus want de meeste van ons zitten toch liever ontspannen (met of zonder wijntje) op de bank dan dat ze met potten en pannen in de weer gaan. Om deze reden kiezen veel ouders voor lekker makkelijk en snel. En waarom zouden ze dit niet doen? Als ze goede producten kiezen hoeft dat echt niet ongezonder te zijn. Toch is er een reden om wel uitgebreid werk te maken van de maaltijd: het zijn leermomenten voor kinderen en ze bouwen er een goede band met eten mee op. ‘ Nee, sla groeit niet in reepjes en de crème zit niet vanzelf al in de spinazie’.

Ga daarom eens langs de groenteboer of loop eens samen over de markt en wijs ze op de grote verscheidenheid van groente en fruit. Welke zijn mooi, lelijk, of bijzonder?  Zie je soorten die je nog niet kent? ’Verkoop’ op deze manier groenten en fruit aan je kinderen.

Laat ze groenten en fruit voor de rest van de week uitkiezen en helpen bij het opbergen. Bij het bereiden kunnen ze helpen met het wassen, schillen of snijden. Bekijk groente vanuit de ogen van kinderen; er valt zoveel over te ontdekken. Zo zien veel groenten- en fruitsoorten er dwars doorgesneden prachtig uit. Een kiwi ‘verbergt’ in zijn middelste gedeelte een bloem en een tomaat heeft dwars doorgesneden’ kamertjes’ . Mijn kinderen vonden het erg leuk om sperziebonen te ‘knappen’, als ze vers zijn lukt dat het beste. Het hoeft niet allemaal handig, verantwoord, of ‘ op de juiste manier’ als ze maar gewoon wat ruimte krijgen om te voelen, zien, ruiken en proeven hoe spannend groente en fruit kunnen zijn.