Les 2. Geef kinderen de ruimte om zelf te ontdekken.

Les 2. Geef kinderen de ruimte om zelf te ontdekken.

Pippi denkt in oplossingen en is niet bang om buiten de lijntjes te kleuren. Spaghetti die uit haar mond hangt, knipt Pippi af met een schaar, ze boent haar vloer met twee borstels onder haar voeten en als ze eenzaam is, schrijft ze een brief aan zichzelf. Pippi bedenkt met haar creativiteit overal een oplossing voor.

Wij opvoeders hebben overal regels voor bedacht; buitenspelen, naar bed gaan, hoe je huiswerk maakt…want stel je eens voor dat het misgaat. We hebben ook erg veel regels en restricties bedacht hoe kinderen moeten eten. Daarmee ontnemen we kinderen een aantal waardevolle lessen en misschien is dit ook wel de reden waarom er zoveel kinderen een hekel hebben aan het eten aan tafel?

Zo lijkt het misschien in eerste instantie wel een oplossing om kinderen bijvoorbeeld het drinken van limonade op school te verbieden (het voedingscentrum kwam onlangs met dit plan), maar op de langere termijn maakt dit afhankelijk. Keuzevaardigheden ontwikkelen werkt veel beter. Zo leer je ook voor de langere termijn gezond om te gaan met voeding.

Pippi zou gezond eten en drinken vast leuker weten te maken en met creatieve ideeën komen. Zoals het idee van een basisschool die ik onlangs bezocht. Ze hadden daar speciale appelschillers aangeschaft. Zo’n appelschiller schilt en snijdt de appel tegelijkertijd, niet op een gewone manier, deze schiller maakte een prachtige spiraal van de appel! Kinderen vonden dit zo geweldig dat ze met hun appeltje in de rij stonden te wachten…vrijwillig!

Pippie zou wellicht ook een grappige fontein op het schoolplein neerzetten en kinderen daar hun eigen waterflesje of drinkbeker laten vullen. En ja, dan worden kinderen nat…helemaal niet erg toch? Dat hoort bij gezond groter worden, net als schaafwonden, vlekken op je kleren, tranen, waterpokken, enz. Als wij opvoeders kinderen teveel beperken met regels ontnemen we ze de ruimte om te ontdekken, creatief te zijn en te leren. In plaats van regels en restricties doen we er daarom beter aan om te denken in kindvriendelijke oplossingen en uitdagingen als Pippie. Met een beetje vertrouwen en ruimte komen kinderen uiteindelijk een stuk verder.

Bang om los te laten? Bang voor overgewicht, voedingstekorten en andere enge zaken waar we tegenwoordig elke dag in de media geconfronteerd mee worden? Misschien helpt het dan om je te bedenken dat we nog geen 30 jaar geleden, door de bril van nu, ‘levensgevaarlijke’  dingen mee maakten in de vorm van stiekem scheuren op een oude brommer, trampoline springen op een zelfgemaakte trampoline van een oud spiraalbed, heerlijke lange middagen zonder toezicht (en zonder mobiele) buitenspelen en lekker niemand die zich over je huiswerk bekommerden. We hebben ervan geleerd en hebben het overleefd (en dat lijkt in de tijdsgeest van nu een wonder). Waarom zouden onze kinderen dit niet doen?

Over de schrijfster:

Jacqueline Philippo schrijft over de pedagogische kanten van een gezonde leefstijl voor kinderen en wil opvoeders prikkelen na te denken over manieren en oplossingen op dit gebied. Haar blogs zijn ter voorbereiding op een boek over dit onderwerp.

Door |10:22 am|blog|0 Reacties