In mijn werk als docent en coach hoor ik regelmatig verhalen over uitstelgedrag bij cliënten. Ze snappen best dat het niet goed is om ieder weekend zoveel biertjes (of wijntjes) achterover te slaan, niet te sporten of te blijven zitten op de bank maar vinden iedere keer toch weer een excuus om toch nog maar even niets te doen. Om gek van te worden….

Daar is iets aan te doen! Hoe? Door samen de volgende oefening te doen.

Nodig: Werkblad: uitstelgedrag voorkomen, post-its, pen.

Beschrijving van de oefening:

  1. Stel samen een SMART doel. Wat wil je client bereiken en wanneer? Bijvoorbeeld: “ Ik wil over 2 maanden 30 min. kunnen hardlopen” .
  2. Laat je client bedenken hoe dat zal zijn voor hem/haar. Wat als het doel is bereikt? Wat zie je, wat hoor je en wat voel je, wat doe je als je je doel hebt bereikt? Maak samen hiervan een helder en compleet beeld met zoveel mogelijk details. Gebruik hierbij het werkblad uit de bijlage.
  3. Ga nu samen ergens in de spreekkamer staan, met het werkblad in de hand. Deze plek stelt het heden voor, het nu. Stel vervolgens samen een plek vast voor de toekomst. Leg het papier met het doel op deze plek en loop terug naar het heden. Terwijl jullie op het heden staan en naar het doel kijken, maak jullie een stappenplan. Wat én wie heeft je client nodig om het doel te bereiken? Schrijf dit op post-its. Verdeel de tijd tot aan het doel in een aantal stappen, bij voorkeur 3 tot maximaal 7 stappen. plak de postgids in de juiste volgorde op de tijdlijn.
  4. Terwijl jullie naar het doel en het stappenplan kijken, bedenkt je client per stap welke hulpbronnen of middelen hij/zij kan gebruiken om de stappen succesvol te maken.
  5. Ga weer terug naar het heden en kijk naar het traject dat jullie zojuist hebben afgelegd. Vraag je client om de eerst stap te nemen door hardop te vertellen hoe hij/zij deze stap genomen gaat nemen.

Heb je een vraag? Vind je deze oefening nuttig? Deel je ervaringen, opmerkingen of ideeën door je reactie hieronder achter te laten. Mijn dank hiervoor is groot!

Jacqueline Philippo, studiebegeleider bij Leefstijlwijzer Opleidingen