Gezonder eten? Luister eens naar de wijze lessen van Pippi Langkous.

Gezonder eten met je kinderen is tegenwoordig een hele opgave geworden. Tegenstrijdige berichten en waarschuwende vingers hangen als onweerswolken boven de kookpot. Ik zie regelmatig verhitte discussies over suiker, gluten, e-nummers en vetten voorbijkomen waarin het laatste woord nog niet gesproken is. Het zal allemaal wel reuze belangrijk zijn, maar eten met de kinderen moet juist leuk, ontspannend en lekker zijn en nu dreigt het ingewikkeld, saai en vervelend te worden. En welk kind zit nu te wachten op saaie, vervelende en opgedrongen kost? Hierin hebben wij opvoeders nog iets te leren. En wie weet er nu meer van spontaniteit, lol en plezier maken dan Pippi Langkous?

Pippi is een sterk, creatief en moedig meisje uit het boek van Astrid Lindgren. Ze woont, zonder haar ouders, maar wel met een paard en een aapje, in haar eigen villa: Villa Kakelbont. Pippi doet precies waar ze zin in heeft en is nooit bang om iets uit te proberen. ‘Denk maar gewoon: Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan’. In de verhalen van Pippi zitten prachtige levenslessen verwerkt die ons aanzetten om ons eigen handelen eens van een andere kant te bezien.

Les 1. Vertrouw op jezelf.

Pippie durft volledig op haar eigen keuzes en inzichten te vertrouwen. Ze gaat uitdagingen niet uit de weg. Wij opvoeders zijn tegenwoordig nogal onzeker geworden over ons eigen handelen en durven niet goed zelfstandig meer te beslissen als het onze kinderen aangaat. We vragen ons constant af wat de (zogenaamde) deskundige hierover zou zeggen en of het wel verantwoord is wat we doen. We schakelen het liefst een deskundige in, ook als het gaat om doodgewone zaken als gezonde voeding of als tegenvallende schoolprestaties. We worden in de media en om ons heen,  uitgebreid gewezen op de gevaren die een beslissing of handeling met zich mee brengt en geven de verantwoordelijkheid liever uit handen. We doen dit door de adviezen en richtlijnen van anderen te volgen en verliezen zo onze zelfstandigheid. Dat is jammer en onnodig want zo worden we afhankelijk. En wat nu als we fouten maken? Nobody is perfect en af en toe een foutje maakt ons alleen maar sterker; ‘ The worst mistake anyone can make is being too afraid to make one’.  We zouden daarom best eens vaker tegenons zelf kunnen zeggen: ‘Ik heb het nog nooit gedaan dus ik denk dat ik het wel kan”,  ook (of misschien wel juist) als het om het voeden van onze kinderen gaat.

Over de schrijfster:

Jacqueline Philippo schrijft over de pedagogische kanten van een gezonde leefstijl voor kinderen en wil opvoeders prikkelen na te denken over manieren en oplossingen op dit gebied. Haar blogs zijn ter voorbereiding op een boek over dit onderwerp.