Als aanbieder van de opleiding tot gewichtsconsulent kom ik regelmatig enthousiaste vrouwen tegen die een eigen gewichtsconsulente praktijk willen starten. Ze lopen stuk voor stuk op tegen het ondernemerschap. Want als je als gewichtsconsulent  je eigen praktijk wil gaan beginnen heb je meer kennis nodig dan die over voeding en leefstijl; je moet stappen gaan maken in het ondernemerschap en dat is een lastige klus! Veel nieuwe vragen komen op je af: ‘Hoe start ik mijn praktijk? Hoe ga ik mijn geld verdienen? Welke reclamemiddelen zijn effectief en welke tarieven moet ik vragen?’ Deze vragen verdienen ruimschoots je aandacht. Op het gebied van ondernemen moet je veel vragen duidelijk zien te krijgen en belangrijke keuzes gaan maken. In deze serie wil ik je, als ervaren onderneemster, op weg helpen naar een succesvol ondernemerschap. Met deze aflevering wil ik je graag een aantal overwegingen meegeven over het aansluiten bij de beroepsvereniging voor gewichtsconsulenten Nederland.

Voor- en nadelen aansluiten Beroepsvereniging Gewichtsconsulenten Nederland.

Het beroep gewichtsconsulent is vrij uit te oefenen; eenieder kan een praktijk starten. Gelukkig kiezen veel gewichtsconsulenten ervoor om zich goed voor te bereiden en een gedegen en erkende opleiding te volgen. Dit heeft als voordeel dat het beroep niet zijn geloofwaardigheid verliest en gewichtsconsulenten gedegen en bekwaam zijn. Een logisch vervolg hierop kan hierin zijn om je aan te sluiten bij een beroepsverenging. In Nederland is dat alleen de beroepsvereniging voor gewichtsconsulten Nederland (BGN).

Overwegingen die je als gewichtsconsulent kunt maken:

  1. Consulten van een BGN- gewichtsconsulent worden in veel gevallen (gedeeltelijk) vergoed door de zorgverzekeraar. Hoe groot deze vergoeding is, is afhankelijk van de zorgverzekeraar. Welke zorgverzekeraars de consulten van een gewichtsconsulent vergoeden, kan je terugvinden op de website van de BGN. Dit voordeel kan trouwens voor de ene gewichtsconsulent groter zijn dan voor de andere. Dit heeft te maken met de regio waarin jouw praktijk is gevestigd. Je (toekomstige) cliënten, die in je regio wonen, kunnen overwegend aangesloten zijn bij een verzekeraar die niets of weinig vergoedt. Het is dus wijs uit te zoeken welke verzekeraar in jouw regio oververtegenwoordigd is en hoe deze vergoedt. Je kunt dit terug vinden op de site van poliswijzer.
  2. Voor aansluiting bij de BGN moet je hebben voldaan aan een aantal eisen. Om lid te worden van de BGN heb je in ieder geval het diploma ‘Gewichtsconsulent’ gehaald bij een geaccrediteerde opleider. De opleiding gewichtsconsulent van Leefstijlwijzer Opleidingen is een voorbeeld van een geaccrediteerde opleiding. Ook stelt de BGN de eis dat jouw praktijk staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en moet je een btw-nummer aanvragen. Welke aansluitingseisen de BGN nog meer stelt vind je terug op de website van de BGN.
  3. Een lidmaatschap kan bijdragen aan een professionele uitstraling van jouw gewichtsconsulentpraktijk. Het is voor jouw toekomstige cliënten wellicht een voordeel en een zekerheid om te weten dat jij bent aangesloten bij een beroepsvereniging. Hoeveel waarden jouw cliënten daaraan hechten is afhankelijk van je doelgroep. Het is daarom zinvol om na te vragen of jouw doelgroep de BGN kent en of zij een aansluiting als professioneel ervaren.
  4. Het lidmaatschap kost geld. Als beginnend gewichtsconsulent heb je waarschijnlijk een beperkt budget. In dit rijtje overwegingen hoort daarom zeker ook de kostenfactor thuis. Per lidmaatschap jaar ben je kosten kwijt aan contributie. Ook het behalen van het minimale aantal scholingspunten (15 per drie jaar) is een aanzienlijke kostenpost. Alleen jijzelf kan beslissen of deze kosten de moeite waard zijn.
  5. Je bespaart tijd (en wellicht ook op bepaalde kosten). De BGN heeft al een aantal zaken voor je uitgezocht. Zo kan je bij de BGN informatie terugvinden over praktische zaken als aansprakelijkheidsverzekering en de inrichting van je praktijk. De BGN biedt gelegenheid om contacten te onderhouden met beroepsgenoten doormiddel van een besloten gedeelte op de website. Je kunt daar vragen stellen aan collega’s op het gebied van begeleiding en praktijkvoering, ook dat bespaart tijd. Op de website van de BGN vind je een webshop met materialen als folders en voedingsdagboeken. Deze keuze voor deze materialen kan je professionaliteit en je portemonnee ten goede komen, zeker als je zelf niet handig bent in het maken van materiaal.
  6. Het is verplicht om je te blijven nascholen. Je blijft zo goed op de hoogte van alle belangrijke veranderingen op jouw vakgebied. Deze verplichting kan je zowel als een voordeel als een nadeel ervaren; aan de ene kant is het een extra prikkel om je te blijven ontwikkelen, aan de andere kant ben je als BGN gewichtsconsulent verplicht te kiezen uit scholingsactiviteiten die door de BGN zijn geaccrediteerd. Andere scholing, die jij wel als zinvol voor jouw ontwikkeling ervaart, tellen voor de BGN niet mee.
  7. De richtlijnen van de BGN zijn leidend in jouw begeleiding. De BGN stelt een aantal strikte voorwaarden waaraan je moet voldoen; je moet je aan bepaalde gedragsregels houden. Zo adviseert en begeleidt een BGN-gewichtsconsulent altijd volgens de Richtlijnen goede voeding, opgesteld door de gezondheidsraad. Een BGN-gewichtsconsulent mag geen afslankproducten en/of maaltijdvervangers verkopen of adviseren. Dit kan je als een nadeel ervaren maar aan de andere kant waarborgt dat ook juist de professionaliteit van de sector.
  8. De belangen van je beroepsgroep worden door de BGN verdedigd. De BGN zet zich in voor de belangen van de gewichtsconsulent. Ze doen hun best om jouw beroep te promoten en beschikken over een openbaar register waar je cliënten gemakkelijk een gewichtsconsulent kunnen vinden in de buurt. Ze vertegenwoordigen gewichtsconsulenten in de contacten en onderhandelingen met officiele instanties.

BGN-gewichtsconsulent worden?

Zou je graag een erkende gewichtsconsulent willen worden, dan ben je bij Leefstijlwijzer Opleidingen aan het juiste adres. Na het succesvol afronden van de opleiding Gewichtsconsulent ontvang je een diploma dat erkend wordt door de BGN. Wij bieden ook erkende bijscholingsactiviteiten aan.

 

Vind je dit verhaal zinvol en wil je graag al onze anderen afleveringen lezen? Like onze pagina op Facebook en blijf op de hoogte!