goede_voorbeeldAlles wat je als ouder kunt doen is het goede voorbeeld geven.

Als je kindje ter wereld komt is het allereerste waar je als ouder op hoopt dat het kind gezond is. Opmerkelijk is het dat deze opluchting al snel lijkt plaats te nemen voor een onbekommerde houding tegenover gezondheid. En dit terwijl gezondheid nog nooit zo belangrijk geweest. Bijna 1 op de 6 kinderen kampt met overgewicht. En ondanks dat het te voorkomen is, zijn er bij kinderen gevallen van type 2 diabetes. Menige ouder wil gezonder leven maar ervaart het als een behoorlijke opgave.

Een aantal kleine veranderingen in levensstijl kunnen al van grote invloed zijn op de gezondheid van onze kinderen.  Deze veranderingen zijn niet echt niet lastig of moeilijk in de praktijk te brengen; alles wat je moet doen is het goede voorbeeld geven! Ik geef in deze serie blogs tips hoe je dit zou kunnen doen. Deze keer lees je hoe je het goede voorbeeld kunt geven in beweging.

Bankhangen.

Te vaak op de bank hangen met een i-pad, laptop of telefoon is een van de meest voorkomende slechte gewoonten voor kinderen. Op zich is er niets mis mee om te appen, gamen of te Facebooken, maar kinderen beschikken nog niet altijd over de discipline om te stoppen (en dit geld ook voor menige ouder). Ondanks dat veelal het tegenovergestelde wordt gedacht, durf ik te beweren dat deze gewoonte gemakkelijk te veranderen is, mits je als ouder zelf in beweging wil komen. Want alle kinderen verlangen ernaar om te mogen spelen, maar geen enkel kind speelt graag alleen! En dat is veelal het probleem want in onze drukke woonwijken is geen plek meer voor buurtkinderen om spontaan te stoepranden, landje pik of verstoppertje te spelen. Kinderen zonder buurtkinderen en trapveldjes moet je dus een handje helpen door het goede voorbeeld te geven. Ga samen erop uit om te fietsen, zwemmen, wandelen of te rolschaatsen. Geen goede speelplek in de buurt? Pik een paar vriendjes op en breng ze naar het strand, bos of speeltuin. Als je merkt dat een kind niet graag meer speelt probeer je dan eens te verplaatsen in zijn/haar situatie. Is er voldoende mogelijkheden en uitdagingen voor het kind om te spelen? Is het koud en regenachtig buiten en ligt de verleiding op de loer om toch te vaak te gaan gamen? Bedenk dan samen een aantal mogelijkheden om binnen te spelen. Is er op zolder plek voor een schommel? Kan er in de garage een tafelvoetbalspel komen? Wees creatief en laat vooral je kind goed nadenken over wat helpt tegen het bankhangen. Hij/ zij moet het tenslotte zelf gaan doen!